Barnehage
Webinar 1
I samarbeid for en god kommunikasjons- og tilbakemeldingskultur i barnehagen
En merker det raskt når en kommer inn på en arbeidsplass: stemningen, latteren, irritasjonen, smilene og velkomsten til både barn og voksne. Hvordan de ansatte snakker til hverandre, om hverandre, og til og om barn og foreldre. Det sier også noe om grunnlaget for kommunikasjons- og tilbakemeldingskulturen i den enkelte barnehage, og på den enkelte avdeling. Barna i barnehagen er helt avhengige av at de voksne har gode holdninger, rutiner og strukturer for å heie hverandre frem i fredstid og si ifra når kollegaer handler på en måte som ikke er i tråd med lovverket for barnehagen.
Webinaret innholder forskningsbasert kunnskap og tiltak som er prøvd ut i praksis med bakgrunn i hvordan den enkelte ansatte og barnehagen kan styrke kommunikasjons- og tilbakemeldingskulturen.
Webinar 2
I samarbeid med foreldre i gode og utfordrende dager for et trygt og godt barnehagemiljø
Forskning viser at der ansatte i barnehager og foreldre klarer å samarbeide godt, der løses utfordringer lettere, og virksomme tiltak kan iverksettes, følges opp og evalueres. Mye handler om å legge til rette for dialoger mellom foreldre og ansatte i «fredstid», og klare å stå i utfordringer som oppstår i samarbeid.
Webinaret inneholder forskningsbasert kunnskap og tiltak som er utprøvd i praksis i samarbeid med foreldre og ansatte både med fokus på det forebyggende arbeidet og utfordrende samarbeidsrelasjoner.
Webinar 3
Når atferd utfordrer i barnehagen
Barns atferd er kommunikasjon. Noen barn blir tydelig sinte og fortvilte gjennom handling og ord, de kan lager bråk og forstyrrer både lek og planlagte aktiviteter. Andre barn trekker seg tilbake og blir tause når livet blir vanskelig. De bare sitter der, leker for seg selv, gjør det de blir bedt om og det kan oppleves utfordrende å få til positive samspills-situasjoner.
Webinaret vil fokusere på følgende i forhold til barn som utfordrer med sin atferd:
- Voksenrollen i møte med atferd som utfordrer med et særskilt blikk på forståelsen av barns atferd og de voksnes etiske kompass.
- Konkrete, forskningsbaserte tiltak på individ, gruppe og systemnivå i møte med atferd som utfordrer.
- Ledelse av barns atferd som utfordrer.
- Det emosjonelle klimaet i barnehagen/avdelingen som grunnlag for et inkluderende leke-miljø og tydelig kommunikasjon.
- Samarbeidets mulighet i møte med barns atferd som utfordrer.
Webinar 4
Voksenrollen i møte med sårbare barn i barnehagen
Noen barn er mer sårbare enn andre. Det kan være mange årsaker til det, og sårbarheten kan vise seg i ulike atferdsuttrykk. Uavhengig av årsakene til sårbarheten som vises, har vi kunnskap om hva barna trenger fra de voksne i barnehagen for å kjenne seg trygge nok til å øve, prøve, mestre og feile i vennskap og lek.
Webinaret
inneholder forskningsbasert kunnskap og tiltak som er prøvd ut i praksis med
bakgrunn i hvordan den enkelte ansatte i barnehagen kan legge til rette og møte
barn som er sårbare for å styrke deres emosjonelle og sosiale utvikling.
Webinar 5
Med ledelsen i front i arbeidet for et trygt og godt barnehagemiljø
En forutsetning for å etablere trygge og gode barnehagemiljøer er et kontinuerlig og systematisk arbeid i den enkelte barnehage. Ledelse av trygge og gode barnehagemiljøer stiller ofte ledere overfor krevende situasjoner, særlig når det gjelder håndtering av mobbing og andre krenkelser i møte med både barn, foreldre og kollegaer.
Webinaret inneholder konkret forskningsbasert kunnskap og tiltak for å styrke ledere i rollen som kulturbyggere. Hovedfokuset i webinaret er et trygt og godt arbeidsmiljø for de ansatte og lekemiljø for barna.
Webinar 6
I samarbeid med foreldre i gode og utfordrende dager for et trygt og godt barnehagemiljø
Samarbeid med foreldre er helt avgjørende i arbeidet for et trygt og godt barnehagemiljø. Rammeplanen sier at barnehagen skal legge til rette for gode dialoger med foreldrene både på individnivå og gruppenivå. Det forebyggende arbeidet i fredstid blir avgjørende for hvordan de ansatte takler uenigheter og konflikter som kan oppstå, samtidig som en trenger kunnskap om hvordan en håndterer konflikter når de oppstår.
Webinaret
inneholder forskningsbasert kunnskap og tiltak i det forebyggende samarbeids-
og konflikthåndteringsarbeidet, alltid
med barnets beste i fokus.
Webinar 7
Når voksne krenker barn i barnehagen
Lovverket er tydelig: Hvis en får mistanke om eller kjennskap til at en voksen krenker et barn i barnehagen skal vedkommende straks melde i fra til barnehagens. En skjerpet aktivitetsplikt skal umiddelbart tre i kraft.
Barnehagens tydelige ledelse, kommunikasjons- og tilbakemeldingskultur er her helt avgjørende både i det forebyggende arbeidet og i det løsningsfokuserte arbeidet når krenkelser av barn skjer.
Webinaret vil fokusere på hvordan ansatte sammen kan etablere en god kommunikasjons- og tilbakemeldingskultur i barnehagen med bakgrunn i forskningsbasert kunnskap. I tillegg vil det bli presentert konkrete metoder som kan anvendes i forhold til utfordrende samtaler med ansatte som krenker barn.